Forside . Om abcSPROG . Sprogkurser . Oversættelse og tolkning . Referencer . Nyheder . Kontakt
Forside
Forside
Forside
Om abcSPROG - mål og metode
Om abcSPROG - mål og metode
Om abcSPROG - mål og metode
Sprogkurser
Sprogkurser
Sprogkurser
Oversættelse og tolkning
Oversættelse og tolkning
Oversættelse og tolkning
Referencer
Referencer
Referencer
Nyheder
Nyheder
Nyheder
Kontakt
Kontakt
Kontakt
tilbage...

Miniintroduktion til dansk - lynseminar
 
En pædagogisk udfordring
Hvor meget dansk kan man lære på en dag?
Umiddelbart var jeg meget skeptisk, men det var alligevel en interessant udfordring.
Man skal passe på, hvad man lover, og af den grund var mit første krav maks. to kursister på holdet.
Seminaret henvender sig til den udenlandske medarbejder, der er i Danmark for en kortere periode og derfor ikke har behov for et egentligt sprogkursus. Især tidligt i opholdet kan en introduktion til sproget snarere end et egentligt sprogkursus have en god effekt.
Hvorfor dette seminar?
De udenlandske medarbejdere kan bedre finde sig til rette blandt danske kolleger, når de kender enkelte danske fraser og ikke mindst er modtagelige for at lære flere. Således styrkes fællesskabet på arbejdspladsen. Desuden får medarbejderen med dette seminar noget at "tage med hjem". Han/hun vil kunne sige nogle fraser på dansk og desuden have en god grobund for at lære sproget, hvis han/hun senere skal arbejde i Danmark.
At lære uden at forstå
Den almindelige dansker er ikke god til at lære fra sig, når det gælder dansk for udlændinge. Selv om den udenlandske medarbejder lærer nogle udtryk udenad, kommer han/hun ikke langt.
Hvis man ikke får forklaret sammenhængen mellem dansk retskrivning og udtale, vil man ikke kunne høre, hvornår det ene ord slutter, og det andet begynder. Uden indføring heri vil man heller ikke kunne skelne de forskellige ordgrupper fra hinanden, hvorfor man kan lære sætninger udenad uden at kunne bruge de enkelte ord i andre sammenhænge.
Dansk udtale
Ud fra disse overvejelser blev regler for dansk udtale det vigtigste tema for seminaret. Som det allerførste gennemgåes de danske konsonanter: D, J og G.
Hver "regel" følges med ordeksempler, som kursisten vil kunne gætte betydningen af ud fra et kendskab til engelsk - f.eks. mand, land, guld, tage, kage osv.
Når kursisten først kender udtalen af f.eks. D og G, bliver det lettere at genkende ord, som ellers ikke umiddelbart lyder, som de staves.
Ord som er "de samme"
Jeg har været meget opsat på at vise kursisterne "lette ord" og ord, som er "de samme" på f.eks. dansk og engelsk - hvis man ser rigtigt på dem.
Til belysning af dette præsenterer jeg kursisterne for tre konsonant"par", nemlig B-P, D-T og G-K(-H).
Når man først har vænnet sig til, at disse konsonanter er "de samme", er det tydeligt, at ord som ship-skib, flat-flad, bake-bage er nært beslægtede i skriften. Når man dertil kender den særlige udtale af d og g, er man kommet ganske langt i at indlære nye "lette" ord og genkende ord fra det ene sprog i det andet.
Brug ny viden i praksis
Efter en kort gennemgang af hvor umuligt det er at lære vokallydene i det danske sprog helt rigtigt og en kort gennemgang af "særligt uventede udtaler", såsom [sga], [ka] og [jai], fortsætter vi med at bruge udtalereglerne i praksis; kursisterne præsenterer sig selv, fortæller hvor de kommer fra, hvilket sprog de taler etc. Vi øver tal, mad, høflighedsfraser, telefonsamtaler og undervejs besvares opståede spørgsmål om sproglige og kulturelle emner.
Som afslutning gennemgåes de enkelte grammatiske grupper og deres særlige kendetegn, og den danske grammatik perspektiveres i forhold til kursisternes eget (evt fremmed-)sprog.
Succes
Jeg har indtil videre gennemført to af disse seminarer, og begge gangene var det en succes. Kursisterne lærte mere, end de havde forventet og følte sig bagefter meget bedre rustet.
Jeg selv ser frem til at fortsætte med seminaret ved flere lejligheder og vil helt sikkert bruge den viden, jeg har samlet ved fremtidige begynderkurser i dansk for udlændinge.

LBD

   Login til abc
   
e-mail:
adgangskode:
[Opret bruger] [Glemt kode]
   AKTUELLE ÅBNE HOLD
    Vi samler deltagere fra forskellige virksomheder på små åbne hold. Læs mere her.
     
   Nyhedsbrev
   
navn:
e-mail: