Forside . Om abcSPROG . Sprogkurser . Oversættelse og tolkning . Referencer . Nyheder . Kontakt
Forside
Forside
Forside
Om abcSPROG - mål og metode
Om abcSPROG - mål og metode
Om abcSPROG - mål og metode
Sprogkurser
Sprogkurser
Sprogkurser
Oversættelse og tolkning
Oversættelse og tolkning
Oversættelse og tolkning
Referencer
Referencer
Referencer
Nyheder
Nyheder
Nyheder
Kontakt
Kontakt
Kontakt
tilbage...

Uskrevne regler på det danske arbejdsmarked
 
En fremragende bog og nyttig læsning for vores undervisere, kursister og andre interesserede
Uskrevne regler på det danske arbejdsmarked af Mehmet Yüksekkaya er et ”must” for den udenlandske medarbejder på en dansk arbejdsplads, og den er samtidig både interessant og nyttig for danske medarbejdere – hvad enten de har udenlandske kolleger eller ej.
Som dansk læser af denne bog får man et helt nyt syn på vores ”ganske normale opførsel” på arbejdspladsen, og – måske endda – en forståelse af, at ”vores” måde at gøre det på ikke er den eneste rigtige.

Bogen starter med en kort historisk belysning af det danske arbejdsmarked og fastslår nogle begreber, som er vigtige for at forstå dansk arbejdsmarkedskultur af i dag. Forfatteren fremhæver tre punkter som særligt bestemmende for danskernes interaktion på arbejdspladsen:
- konsensuskultur
- konfliktskyhed
- janteloven
Disse tre punkter indeholder essentiel information til udenlandske medarbejdere.

Forfatteren præsenterer desuden sit bud på de 30 vigtigste uskrevne regler på arbejdsmarkedet.
Nogle af reglerne er så selvfølgelige for os danskere, at vi forholder os undrende (i bedste fald), hvis de ikke bliver overholdt. Det er sundt for os danskere at blive opmærksomme på, at der ikke er tale om universelle værdier! Eksempler på disse er: ”Hils på dine kolleger, når du kommer og går” og ”spis frokost sammen med dine kolleger”, hvor forfatteren også specificerer ”… at danskerne aldrig deler ud af deres mad. (…) Til gengæld er det en høflig gestus at dele ud af slik.”

Enkelte af reglerne er meget svære at omsætte i praksis, f.eks.:
- ”Forstå det skjulte budskab”
eller
- ”… Overskrider man en persons grænser, vil man ofte blive gjort opmærksom på det med en indirekte eller humoristisk bemærkning eller undertiden en mur af tavshed.”

Eller den evigt aktuelle:
- ”forstå ironi og humor”
og
- ”Forstår man ikke den danske ironi, kan man hurtigt komme til at føle sig stødt, provokeret og latterliggjort.”
Ny på arbejdspladsen
Når man som udlænding er ny på arbejdspladsen, udgør regel nr. 19 en potentiel faldgrube. Reglen lyder sådan: ”Spørg, hvis du er i tvivl”.
I Danmark forventes det, at man som ny medarbejder har en masse spørgsmål. Og hvis man ikke har, er der en stor risiko for at blive anset for at være arrogant – i mange andre kulturer vil det derimod blive opfattet som et svaghedstegn. Hvis denne regel ikke overholdes, og hvis de danske kolleger ikke er opmærksomme på at introducere denne regel for deres nye kollega, er kursen sat mod et meget dårligt udgangspunkt for samarbejde.
Andre regler, som er en stor hjælp for udlændinge at kende og samtidig sundt for danskere at være bevidste om, f.eks.:
”Lær at håndtere ris og ros”
Denne regel rummer bl.a. de vise ord ”… danskerne er ikke altid gode til at give ros, når andre kolleger laver noget godt.” Mangen en udenlandsk medarbejder er sikkert kørt sur i sit nye job, hvis vedkommende forgæves venter på ros og anerkendelse for veludført arbejde, men er velsignet med en dansk chef, som holder sig til at give konstruktiv kritik.
Overhold dine mødetider og dine aftaler
Selvom der ikke bliver givet direkte udtryk for det, er det ikke velset at komme for sent til et møde!
Denne regel er naturligvis forbundet med reglen om skjulte budskaber. For en dansker er det så indlysende, at det ikke er i orden at komme for sent, at man slet ikke behøver at kommentere det.
Jeg vil her inddrage en betragtning fra en anden bog, Xenophobe’s Guide to the Danes, hvor forfatteren skriver:
”Anyone excusing themselves for being more than a few minutes late for a business meeting will be greeted with a droll ”It happens”, the inference being that it may happen, but not to me.”
Dette forklares med: ”Doors are seldom held open for the person following behind and motorists hardly ever let other drivers join the stream of traffic. The feeling is that “If they want to be where I am now, they should have got out of bed five seconds earlier.”

Mehmet Yüksekkaya afslutter sin liste over uskrevne regler med at fremhæve danskernes konfliktskyhed som den vigtigste potentielle barriere. Han fremhæver, at en udlænding på en arbejdsplads kan bryde en uskrevet regel igen og igen, måske i årevis, uden at ledelsen eller de danske kolleger gør ham opmærksom herpå.

Bogen kan varmt anbefales til alle med en international arbejdsplads. Det er interessant læsning og et godt diskussionsoplæg f.eks. i sprogundervisningen.

Med venlig hilsen

LBD

   Login til abc
   
e-mail:
adgangskode:
[Opret bruger] [Glemt kode]
   AKTUELLE ÅBNE HOLD
    Vi samler deltagere fra forskellige virksomheder på små åbne hold. Læs mere her.
     
   Nyhedsbrev
   
navn:
e-mail: